Ελληνικά
English
Η Ορθοπαιδική
στην υπηρεσία του Αθλητή...

Αναζήτηση:
 

Οστεόλυση περιφερικού άκρου της κλείδας ή ώμος του αρσιβαρίστα (distal clavicle osteolysis or weightlifter's shoulder)

Γενικά

Η οστεόλυση του περιφερικού άκρου της κλείδας είναι μια χρόνια κάκωση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης. Εμφανίζεται σε αθλητές της άρσης βαρών (ασκήσεις στήθους) αλλά και σε χειριστές αεροτρύπανου και αθλητές αναρρίχησης και οφείλεται σε επαναλαμβανόμενα φορτία στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση. Το αποτέλεσμα είναι η  δημιουργία μικροκαταγμάτων στο περιφερικό άκρο της κλείδας (εικόνα 1).

 
Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση μηχανισμού οστεόλυσης περιφερικού άκρου κλείδας.
Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση μηχανισμού οστεόλυσης περιφερικού άκρου κλείδας.
Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση μηχανισμού οστεόλυσης περιφερικού άκρου κλείδας.
 

Ο οργανισμός προσπαθεί να επουλώσει τις βλάβες αυτές. Στην περίπτωση όμως που ακολουθήσει νέα φόρτιση της άρθρωσης, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επούλωση, τότε προκύπτει βαθμιαία οστεόλυση στο περιφερικό άκρο της κλείδας και στη συνέχεια οστεοαρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής.

Κλινική εικόνα – Διάγνωση

Η οστεόλυση του περιφερικού άκρου της κλείδας εμφανίζεται με πόνο στην περιοχή της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης που επιδεινώνεται μετά από επιβάρυνση της άρθσωσης με ασκήσεις με βάρη. Ο πόνος μπορεί να εμφανισθεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση θέτουν την υποψία της οστεόλυσης του περιφερικού άκρου της κλείδας και η απλή ακτινογραφία αναδυκνείει την βλάβη. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία χρησιμεύουν για τον αποκλεισμό συνυπάρχουσας παθολογίας.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι καταρχήν συντηρητική και περιλαμβάνει τροποποίηση των δραστηριοτήτων και παυσίπονα. Σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική θεραπεία συστήνεται η εκτομή του περιφεικού άκρου της κλείδας που γίνεται με αρθροσκόπηση (video 1).

 

Video 1. Αρθροσκοπική εκτομή του περιφερικού άκρου της κλείδας.