Ελληνικά
English
Η Ορθοπαιδική
στην υπηρεσία του Αθλητή...
Αναζήτηση:
 

Έγχυση υαλουρονικού οξέος

Η έγχυση υαλουρονικού οξέος στις αρθρώσεις χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια για την ανακούφιση από τον πόνο των χόνδρινων βλαβών και της οστεοαρθρίτιδας. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία η οποία περιέχεται φυσιολογικά στο αρθρικό υγρό και στον αρθρικό χόνδρο. Η δράση της συνίσταται στην λίπανση των αρθρώσεων, έτσι ώστε τα οστά της άρθρωσης να κινούνται κατά το δυνατό χωρίς τριβή και φθορά μεταξύ τους. Επίσης, το υαλουρονικό οξύ, συντελεί σε κάποιο βαθμό και στην απορρόφηση των φορτίων της άρθρωσης.

Στους ασθενείς με χόνδρινες βλάβες και οστεοαρθρίτιδα (εικόνα 1) έχει βρεθεί ότι το υαλουρονικό οξύ είναι μειωμένο στις πάσχουσες αρθρώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί η έγχυση υαλουρονικού οξέος για ανακούφιση από τον πόνο. Φαίνεται επίσης ότι η έγχυση υαλουρονικού οξέος έχει και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ προκαλεί  και αντίδραση από τον ίδιο τον οργανισμό που συνθέτει μεγαλύτερες ποσότητες «φυσιολογικού» υαλουρονικού οξέος.

 

Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση οστεοαρθρίτιδας γόνατος.
Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση οστεοαρθρίτιδας γόνατος.
Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση οστεοαρθρίτιδας γόνατος.
 

Η έγχυση γίνεται στο ιατρείο με καθοδήγηση υπερήχου για απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Εάν υπάρχει ύδραρθρο, αυξημένη δηλαδή ποσότητα αντιδραστικού υγρού στην άρθρωση, αυτό πρώτα αφαιρείται και κατόπιν εγχύεται το υαλουρονικό οξύ. Μετά την έγχυση δεν επιτρέπονται οι αθλητικές δραστηριότητες και η σωματική καταπόνηση για 48 ώρες. Την επόμενη μέρα της έγχυσης, μπορεί να παρατηρηθεί ήπια αντίδραση της άρθρωσης η οποία σταδιακά υποχωρεί.

Υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές μορφές υαλουρονικού οξέος. Στις περισσότερες από αυτές χρειάζεται μία έγχυση κάθε εβδομάδα για 3-5 εβδομάδες. Υπάρχουν όμως και κάποια σκευάσματα υψηλής συγκέντρωσης υαλουρονμικού οξέος που απαιτούν λιγότερες εγχύσεις . Τα αποτελέσματα της έγχυσης μεγιστοποιούνται στις 12 εβδομάδες από την έγχυση και διαρκούν για αρκετούς μήνες. Στις περιπτώσεις αρχόμενης και μέσης βαρύτητας οστεοαρθρίτιδας τα οφέλη από την έγχυση υαλουρονικού οξέος είναι μεγαλύτερα.