Ελληνικά
English
Η Ορθοπαιδική
στην υπηρεσία του Αθλητή...

Αναζήτηση:
 

Πρόσθιο σύνδρομο πρόσκρουσης ποδοκνημικής

Ορισμός

Ως πρόσθιο σύνδρομο πρόσκρουσης της ποδοκνημικής ορίζεται η εμφάνιση πόνου στην πρόσθια επιφάνεια της ποδοκνημικής με την ραχιαία κάμψη της άρθρωσης . Εμφανίζεται συνήθως σε αθλητές ποδοσφαίρου, γι΄αυτό το σύνδρομο αναφέρεται και ως «αστράγαλος του ποδοσφαιριστή» ή «αστράγαλος του αθλητή».

Κλινική εικόνα – Διάγνωση

Το σύνδρομο παρουσιάζεται με πόνο κατά την ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής, που οφείλεται στην πρόσκρουση και παγίδευση μαλακών μορίων μεταξύ της κνήμης και του αστραγάλου όταν έχουν αναπτυχθεί οστεόφυτα. Ο σχηματισμός των οστεοφύτων στην περιοχή αυτή αποδίδεται σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς, που τείνουν να αποκολλήσουν  τον αρθρικό θύλακο στα σημεία αυτά, με αποτέλεσμα την δημιουργία οστεοφύτων (εικόνα 1).

 
Εικόνα 1. Ακτινολογική εικόνα οστεοφύτων κνήμης και αστραγάλου.
Εικόνα 1. Ακτινολογική εικόνα οστεοφύτων κνήμης και αστραγάλου.
Εικόνα 1. Ακτινολογική εικόνα οστεοφύτων κνήμης και αστραγάλου.
 

Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του διαθέσιμου χώρου ανάμεσα στην κνήμη και τον αστράγαλο και τελικά η παγίδευση του αρθρικού θυλάκου (εικόνα 2) κατά την ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής, προκαλώντας έτσι υμενίτιδα και πόνο.

 
Εικόνα 2. Ακτινολογική εικόνα πρόσκρουσης.
Εικόνα 2. Ακτινολογική εικόνα πρόσκρουσης.
Εικόνα 2. Ακτινολογική εικόνα πρόσκρουσης.
 

Η διάγνωση είναι κατά βάση κλινική και στηρίζεται στην αναπαραγωγή των συμπτωμάτων με την ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής. Η απλή ακτινογραφία είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση της ύπαρξης των οστεοφύτων. Ειδικές λήψεις μπορεί να χρειαστούν για την ανάδειξη των οστεοφύτων στο έσω τμήμα της άρθρωσης καθώς και δυναμικές λήψεις με την ποδοκνημική σε πλήρη ραχιαία κάμψη για την ανάδειξη της πρόσκρουσης (εικόνα 2).

Θεραπεία

Η αρχική αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική με τη χρήση ορθωτικών πελμάτων και φυσικοθεραπείας. Σε αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας συνιστάται αφαίρεση των οστεοφύτων και του παθολογικού αρθρικού υμένα με αρθροσκόπηση. Η επάνοδος στις δραστηριότητες είναι πολύ γρήγορη εφόσον δεν υπάρχουν γενικευμένες οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις.