Η Τραυματολογία αναφέρεται στην ορθοπεδική περίθαλψη ασθενών με σοβαρά ή σύνθετα κατάγματα, αποτυχίας πώρωσης καταγμάτων (η αποτυχία ενός σπασμένου οστού να επουλωθεί φυσιολογικά) πώρωση σε πλημμελή θέση (ατελής επούλωση ή επούλωση σε κακή θέση). Το ορθοπεδικό τραύμα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός μέρους του μυοσκελετικού συστήματος όπως ενός οστού, μιας άρθρωσης ή ενός συνδέσμου.
Οι κύριες αιτίες ορθοπεδικού τραύματος περιλαμβάνουν τα τροχαία και τα βιομηχανικά ατυχήματα, τις πτώσεις και τους αθλητικούς τραυματισμούς. Η επανορθωτική χειρουργική είναι ένας ιδιαίτερα εξειδικευμένος τομέας της ιατρικής που επικεντρώνεται στη χειρουργική αναδόμηση του μυοσκελετικού συστήματος δηλαδή των οστών, των αρθρώσεων, των συνδέσμων, των τενόντων και των σχετικών δομών.
Ο χόνδρος επιτρέπει στα οστά στις αρθρώσεις να κινούνται ομαλά. Μια χόνδρινη βλάβη είναι μια βλάβη σε έναν χόνδρο. Μια βλάβη στο χόνδρο του γονάτου δημιουργεί τριβή στην άρθρωση, οδηγώντας σε πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χόνδρινη βλάβη του γόνατος μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.
Η θεραπεία ξεκινά με την αποφυγή της δραστηριότητας που προκαλεί πόνο. Αν οι συντηρητικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, αποτύχουν, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή, ειδικά σε νεαρά άτομα. Η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση πολλές φορές αποτελεί προϋπόθεση για μια αποτελεσματική θεραπεία.
Η ενέσιμη θεραπεία χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην ορθοπεδική και στην αντιμετώπιση αθλητικών τραυματισμών. Ο στόχος της ενέσιμης θεραπείας είναι να παρέχει στον ασθενή αρκετή ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από ορθοπεδικά προβλήματα.
Η ενέσιμη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας, της τενοντίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Η ενέσιμη θεραπεία χρησιμοποιείται συχνά ως συντηρητικό μέτρο αντί της χειρουργικής επέμβασης για ορισμένους τραυματισμούς και παθήσεις.
Το υπερηχογράφημα μυοσκελετικού είναι μια τεχνική μυοσκελετικής απεικόνισης που προσθέτει μια διαφορετική και συμπληρωματική διάσταση της απεικόνισης στην παραδοσιακή ακτινογραφία, αξονική και μαγνητική τομογραφία. Το υπερηχογράφημα μυοσκελετικού είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος για την απεικόνιση των μυών, των συνδέσμων, των τενόντων και των αρθρώσεων του σώματος.
Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση τραυματισμών μαλακών ιστών, όπως το διάστρεμμα. Χρησιμοποιείται επίσης για την ιατρική παρακολούθηση των αρθρώσεων, των συνδέσμων, των χόνδρων και των μυών μετά από τραυματισμό ή χειρουργείο.
Η αθλητιατρική είναι ένας κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τη φυσική κατάσταση, τη θεραπεία και την πρόληψη τραυματισμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό και την άσκηση. Η αθλητιατρική δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες αθλητές. Οι αθλητίατροι έχουν λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση για να βοηθήσουν κάθε αθλητή να επιστρέψει στη ρουτίνα του το συντομότερο δυνατόν. Έχουν επίσης εμπειρία στην πρόληψη ασθενειών και τραυματισμών σε άτομα που έχουν σωματικά απαιτητικές δουλειές.
Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς που βλέπουμε στην αθλητιατρική είναι το διάστρεμμα, το κάταγμα, οι τραυματισμοί στο γόνατο και στον ώμο και η τενοντοπάθεια. Ο αθλητίατρος πέρα από τη θεραπεία και τη πρόληψη τραυματισμών, μεγιστοποιεί την απόδοση των αθλητών με επιπλέον συμβουλές και τους ωθεί το συντομότερο δυνατόν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.