Γενικά
Ο Αχίλλειος τένοντας (εικόνα 1) είναι ο μεγαλύτερος τένοντας του σώματος και συνδέει τους μύες της γάμπας με την πτέρνα. Ενεργοποιείται κατά την βάδιση, το τρέξιμο και τα άλματα. Η ρήξη του Αχιλλείου τένοντα συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων (80%) σε ερασιτέχνες αθλητές (αθλητές του Σαββατοκύριακου) ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις προϋπάρχει της ρήξης τενοντοπάθεια του Αχιλλείου τένοντα με άλλοτε άλλη κλινική συμπτωματολογία (εικόνα 2).
Κλινική εικόνα – Διάγνωση
Η ρήξη του Αχιλλείου τένοντα (εικόνα 3) πραγματοποιείται με την ενεργοποίηση (σύσπαση) του γαστροκνημίου και εμφανίζεται με ξαφνικό πόνο. Ο ασθενής αισθάνεται σαν κάτι να τον χτύπησε από πίσω και συνήθως παρουσιάζει αδυναμία στήριξης στο πάσχον σκέλος και αδυναμία πελματιαίας κάμψης της ποδοκνημικής. Το σημείο της ρήξης είναι συνήθως 2,5-6 εκατοστά από το σημείο πρόσφυσης του τένοντα στην πτέρνα.
Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία βοηθούν για τον ακριβή εντοπισμό του σημείου της ρήξης και στην ανάδειξη των ατελών ρήξεων.
Θεραπεία
Η θεραπεία της ρήξης του Αχιλλείου είναι χειρουργική (εικόνα 4). Γίνεται τελικοτελική συρραφή της ρήξης με mini-open τεχνική και ακινητοποίηση με νάρθηκα για 6 εβδομάδες. Ο συνολικός χρόνος αποκατάστασης είναι 5-6 μήνες περίπου.