Γενικά
Ο αρθρικός χόνδρος αποτελεί ένα στρώμα από μαλακό και εξαιρετικά λείο ιστό, που καλύπτει τις επιφάνειες των οστών που αρθρώνονται μεταξύ τους (εικόνα 1). Έτσι, εξασφαλίζεται η ομαλή κίνηση των αρθρώσεων χωρίς τριβή καθώς και η απορρόφηση των φορτίων.
Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου αποτελούν ιδιαίτερο και δυσεπίλυτο πρόβλημα στην Ορθοπαιδική Χειρουργική. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι ο αρθρικός χόνδρος στερείται αιμάτωσης, κάτι που είχε επισημάνει από την αρχαιότητα ακόμα ο Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης. Η απουσία αιμάτωσης λοιπόν έχει ως συνέπεια και την αδυναμία του οργανισμού να επουλώσει τις βλάβες του αρθρικού χόνδρου. Η μη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση των χόνδρινων και οστεοχόνδρινων βλαβών μπορεί να οδηγήσει βαθμιαία στην επέκταση της βλάβης και τελικά την ολική καταστροφή της άρθρωσης (οστεοαρθρίτιδα).
Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου του γόνατος προέρχονται συνήθως από οξύ ή χρόνιο τραυματισμό, που έχει ως αποτέλεσμα την σύνθλιψη ή και απόσπαση (μερική ή πλήρης) ενός τμήματος του αρθρικού χόνδρου (χόνδρινη βλάβη, εικόνα 2).
Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνεται και ένα τμήμα του υποχόνδριου οστού (οστεοχόνδρινη βλάβη, εικόνα 3). Τέτοιες βλάβες όμως μπορεί να προκύψουν και από μη τραυματικά αίτια, όπως είναι η διαχωριστκή οστεοχονδρίτιδα και η οστεονέκρωση.
Κλινική εικόνα - Διάγνωση
Οι χόνδρινες βλάβες του γόνατος μπορεί να προκαλέσουν πόνο και ύγραρθρο (διόγκωση με αντιδραστικό υγρό). Μπορεί επίσης να προκαλέσουν μηχανικά ενοχλήματα όπως εμπλοκή του γόνατος (απώλεια κινητικότητας του γόνατος λόγω παγίδευσης ενός οστεοχόνδρινου τεμαχίου μεταξύ των αρθρούμενων οστών) ή και κριγμό (λόγω τριβής μεταξύ των φθαρμένων επιφανειών των αρθρούμενων οστών).
Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα και τις παρακλινικές εξετάσεις. Εκτός από τις απλές ακτινογραφίες, μπορεί να χρειασθούν μαγνητική και αξονική τομογραφία για την καλύτερη αξιολόγηση της βλάβης και σχεδιασμό της θεραπείας.
Θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία αποτελεί συχνά την πρώτη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των χόνδρινων βλαβών του γόνατος και συνίσταται σε:
Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν αποδώσουν τότε πιθανόν να χρειάζεται να εφαρμοσθεί μια από τις χειρουργικές τεχνικές όπως μικροκατάγματα (video 1), μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων κυλίνδρων (εικόνες 4 και 5) ή συνθετικών μοσχευμάτων (video 2) που περιγράφονται αναλυτικότερα σε άλλο κεφάλαιο.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να διορθώνονται ταυτόχρονα τυχόν συνδεσμική αστάθεια (παραμελημένες ρήξεις συνδέσμων) και διαταραχή του μηχανικού άξονα (υπερβολική φόρτιση της πάσχουσας περιοχής, εικόνα 6). Χωρίς την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων, οποιαδήποτε τεχνική κι αν χρησιμοποιηθεί, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Video 1. Αντιμετώπιση οστεοχόνδρινης βλάβης μηριαίου κονδύλου με μικροκατάγματα.
Video 2. Αρθροσκοπική αντιμετώπιση οστεοχόνδρινης βλάβης γόνατος με συνθετικό μόσχευμα.